W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami daniem, które skradło moje serce. Wywodzi się ono z kuchni gruzińskiej. Jest to drożdżowy placek z serowym nadzieniem. Czy już Wam coś to mówi? Chodzi oczywiście o chaczapuri.
Jeśli nie znaliście wcześniej tego dania, spróbujcie poniższego prostego przepisu. Z kilku odmian tego dania wybrałam moją ulubioną, czyli Chaczapuri imeruli. Gwarantuję, że zakochacie się w nim jak i ja!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 200 ml mleko
- 10 g olej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 270 g ser fera
- 150 g ser mozzarella (starty)
- 3 garście szpinaku
Przygotowanie:
- W naczyniu umieszczamy drożdże, mleko, olej, cukier i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto i umieszczamy na blacie w celu jego wyrośnięcia.
- W tym czasie zajmujemy się nadzieniem. Szpinak drobno siekamy - nożem lub mikserem. Dodajemy pokrojony ser feta oraz mozzarellę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto dzielimy na 5 większych lub 6 mniejszych porcji formując kulki.
- Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i umieszczamy na nich nadzienie. Zlepiamy ciasto, uważając, żeby nie pękło.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy nasze chaczapuri z obu stron uzyskując złoto-brązowy kolor.
- Podawać gorące.
Smacznego!
Mnie najbardziej smakuje na obiad, ale na kolację pasuje również wyśmienicie! Dajcie znać jak Wam wyszło z naszego przepisu i czy Wam smakowało. W przyszłości inne warianty Chaczapuri
Pozdrawiamy 😊
Na jesienne obiady poleca się wątróbka cielęca. Koniecznie sprawdźcie jak ją wykonać!
Brak komentarzy