Jesień jest okresem, w którym dominują kolory żółty, pomarańczowy i brązowy. Natomiast warzywami jakie możemy napotykać na każdym kroku są bakłażan, cukinia czy też dynia. Na tej ostatniej chciałabym się dzisiaj skupić i przedstawić Wam super prosty i smaczny przepis na placki z dyni, które z ulubionym dressingiem mogą stanowić świetny pomysł na obiad lub kolację.
Wszystkie kroki zostały opisane poniżej.
Składniki:
- 400 g dyni (u mnie zamrożona dynia, którą wyjęłam 30 minut wcześniej),
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 całe jajka,
- 5 g oleju,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- olej kokosowy rafinowany do smażenia.
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wrzucamy dynię, cukier, sól, jajka i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dosypujemy trochę mąki.
- Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia. Zapewni to, że placuszki będą pulchne i delikatne.
- Gotową masę odstawiamy na ok. 15 min, żeby ciasto mogło popracować.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżką ciasto, formując placki o kształcie i wielkości najbardziej nam odpowiadającym. Smażymy około 2 min po każdej ze stron.
Placuszki można jeść same, z dżemem śliwkowym bądź cynamonem.
Smacznego!
Sprawdź jak samemu wykonać własną tortillę!
Brak komentarzy