Witajcie!
Pozostając w tematyce zup (więcej cennych informacji we wcześniejszym wpisie), chciałabym zachęcić Was do przygotowania mega szybkiej i bardzo zdrowej dietetycznej zupy z kurczaka, kaszy jaglanej i kukurydzy. Danie to nie wymaga on nas wielu umiejętności, jednakże smakiem i konsystencją zaskoczy niejednego amatora gotowania.
Wartości odżywcze znajdujące się w kaszy jaglanej i ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu:
Liczę, że taka dawka wiedzy o kaszy jaglanej przekona Was do ugotowania dzisiejszej zupy. Oto receptura.
Nim przejdziemy do przepisu słów kilka na temat kaszy jaglanej, co by Was do niej przekonać.
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, powstaje z łuskanego ziarna prosa. 100 g ugotowanej kaszy dostarcza około 120 kcal pochodzących głównie z węglowodanów oraz w dużej mierze z białka roślinnego. Ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (dla ugotowanej kaszy jaglanej wynosi 71, dla kaszy gryczanej ok. 50), dlatego powinna być spożywana z umiarem. W porównaniu do innych kasz, zawiera mniejszą ilość błonnika. Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, pozwala to normalizować równowagę kwasowo-zasadową, która w przypadku spożywania dużych ilości np. mięsa, prowadzi do niekorzystnego z punktu widzenia zdrowotnego zakwaszenia. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, zawiera właściwy stosunek kwasów tłuszczowych co powoduje zwiększone generowanie korzystnego cholesterolu, a obniżenie tego szkodliwego. Zawarte w kaszy antyoksydanty pozwalają na redukcję niekorzystnych dla naszego organizmu wolnych rodników, tj. spowalnia procesy starzenia, poprawia wygląd i zmniejsza ryzyko nowotworów. Jest lekkostrawna, przez co polecana kobietom w ciąży - zmniejsza ryzyko występowania wzdęć oraz polecana w czasie rozszerzania jadłospisu dla niemowlaków od 6 miesiąca życia. Posiłki z kaszy jaglanej zalecane są również sportowcom w małym odstępie czasowym dzielącym ich od treningu.
Wartości odżywcze występujące w kaszy jaglanej:
- krzemionka - wpływa korzystnie na stawy, skórę, włosy i paznokcie, zapobiega odwapnieniu kości,
- lecytyna - wspomaga pamięć i reguluje prawidłowy poziom cholesterolu,
- witaminy z grupy B - wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regenerację skóry, poprawia przemianę materii i pozytywnie wpływa na koncentrację,
- magnez - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, przez co redukuje stres,
- potas - reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu,
- fosfor - jest składnikiem kości.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła klarowanego
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietany light
- natka pietruszki do ozdobienia
- przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, płatki papryki
- opcjonalnie: kilka kropli Tabasco
Przygotowanie:
- W rozgrzanym garnku z masłem klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Wlewamy bulion, gotujemy i doprawiamy.
- Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka oraz kaszę jaglaną. Gotujemy do ugotowania się produktów od czasu do czasu mieszając.
- Na sam koniec dodajemy kukurydzę wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Podawać gorące z posiekaną natką pietruszki i płatkami papryki do ozdoby i dodania lekkiej pikanterii.
Smacznego!
Dajcie znać czy chcecie więcej przepisów na dania z użyciem kaszy jaglanej.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy