Dzisiejsza potrawa to klasyk wakacyjny! Któż z nas nie jadł nad morzem zapiekanki z pieczarkami i serem polane ketchupem. Chyba nie ma takiej osoby! Zatem dzisiejszy przepis dedykujemy naszemu polskiemu fast food'owi - zapiekanej w piekarniku zapiekance. Taka mała rada. Jeżeli chcecie, żeby wszystko ładnie doszło w piekarniku to farsz z pieczarek przygotujcie na patelni. Dzięki temu zabiegowi nie będzie potrzeby długo piec surowych pieczarek, przez co ser nie spiecze się do skorupy, a bagietka nie przesuszy się. Serwując na bagietce prawie gotowy farsz dajemy wszystkim składnikom podobny czas dochodzenia w piekarniku.
Składniki:
- bagietka
- pieczarki
- mała cebulka
- ser żółty (u mnie gouda)
- ketchup
- przyprawy
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, suszymy i drobno kroimy.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Patelnie rozgrzewamy i dodajemy łyżeczkę tłuszczu do smażenia, a następnie pieczarki i cebulkę oraz ulubione przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, pieprz, sól). Od czasu do czasu mieszamy.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i nagrzewamy do temperatury 200 st C.
- Bagietki kroimy na pół i układamy na blasze.
- Na bagietki kładziemy farsz z pieczarek, a następnie ser - w plasterkach lub starty.
- Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie się rumienić na brzegach.
Podawać gorące i z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy