Według popularnej tradycji, w 1889 roku, 28 lat po zjednoczeniu Włoch, podczas wizyty w Neapolu królowej Margherity z Sabaudii, żony króla Umberta I, szef kuchni Raffaele Esposito z Pizzerii Brandi i jego żona stworzyli pizzę przypominającą kolory Włoskiej flagi, czerwona (pomidor), biała (mozzarella) i zielona (bazylia). Nazwali ją po Królowej - Pizza Margherita.
Opisy takiego przepisu na pizzę sięgają jednak co najmniej 1866 r. W książce Francesco DeBouchard "Zwyczaje i tradycje Neapolu". Autor opisuje najbardziej popularne dodatki do pizzy z tamtego czasu, w tym jeden z serem i bazylią, często posypany plasterkami mozzarelli.
Niezależnie od prawdziwych początków tego przepisu na pizzę, jedyne co wiemy to to, że wersja Raffaele Esposito dla Królowej Margherity sprawiła, że stała się ona popularna. Od tego czasu stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli włoskiej kultury żywnościowej na świecie.
Od 2009 r. Pizza Margherita jest jedną z trzech Pizz Napoletane z unijną nazwą STG (Specialità Tradizionali Garantite - Traditional Guaranteed Specialty) wraz z Marinara (czosnek i oregano) oraz Margherita Extra (mozzarella di Bufala Campana DOP, świeża bazylia i pomidory ).
Najwyższa jakość składników oraz tradycyjne metody przygotowywania i gotowania są podstawą prawdziwej pizzy Napoletana STG.
Po tym poznacie prawdziwą pizzę przygotowaną na sposób neapolitański:
Po tym poznacie prawdziwą pizzę przygotowaną na sposób neapolitański:
- brzeg jest dobrze wyrośnięty, gruby oraz puszysty
- ciasto ma złocisty kolor z wyraźnymi ciemniejszymi plamkami, a na jego brzegach mogą pojawić się gdzieniegdzie przypalone bąble
- środek pizzy ma grubość nie większą niż 4 mm i jest wilgotny od sosu
- ciasto jest miękkie i na tyle elastyczne, by dało się złożyć pizzę w trójkąt
Składniki:
- 550 g mąki typu 00
- 300 ml ciepłej wody
- 1 g świeżych drożdży
- 50 g passaty
- 15 g soli
- 1 kulka mozzarelli di Bufala
- kulka listków bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Wodę umieszczamy w misce i dodajemy sól, 50 g mąki i drożdże. Miksujemy całość do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
- Dodajemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto zostawiamy w misce na 2 h i przykrywamy ściereczką, zapewniając temperaturę pokojową.
- Następnie ciasto dzielę na 2 kulki i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na 2 h.
- Po tym czasie wyrabiam ciasto ręcznie i formuję kształt mojej pizzy. Rozprowadzam passatę posypaną oregano, a na to szarpana mozzarella.
- Do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 st C wkładam pizzę na kamieniu bądź blasze i piekę pizzę ok. 7-10 minut.
- Po wyjęciu pizzy dekorujemy listami bazylii.
Podawać gorące i najlepiej w towarzystwie wina 💖
Smacznego!
Dajcie znać czy Wam smakowało.
Z kuchni włoskiej poleca się jeszcze guanciale!
Smacznego!
Dajcie znać czy Wam smakowało.
Z kuchni włoskiej poleca się jeszcze guanciale!
Brak komentarzy