W ostatni weekend zostaliśmy zaskoczeni wizytą niespodziewanych gości. W lodówce pustki, sklepy w okolicy zamknięte, trzeba było improwizować. Na szczęście mieliśmy mleczko i wiórki kokosowe. Okazało się, że z tych dwóch składników możemy upiec pyszne, wilgotne i lekkie ciasto kokosowe do kawy.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 150 g margaryny
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół puszki mleczka kokosowego (ew. może być zwykłe mleko)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Mikserem w misce mieszam ze sobą cukier i margarynę.
- Dodaję jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ponownie mieszam.
- Do powstałej masy dodaję mleczko i wiórki kokosowe. Miksuje do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na wysmarowaną tłuszczem formę wylewam ciasto i piekę w temperaturze 170 st. C w czasie 1 godziny.
- Po upieczeniu ciasto można ozdobić lukrem bądź cukrem pudrem.
Smacznego!
Dajcie znać czy udało Wam się upiec ciasto, a może znacie inne równie szybkie przepisy na wypieki? Czekamy na Wasze komentarze.
Pozdrawiamy 😊
Dajcie znać czy udało Wam się upiec ciasto, a może znacie inne równie szybkie przepisy na wypieki? Czekamy na Wasze komentarze.
Pozdrawiamy 😊
Brak komentarzy