Dzisiejszym wpisem chciałabym zaproponować Wam szybkie danie, które da się zjeść na kilka sposobów. Możemy je zjeść na ciepło od razu po przygotowaniu bądź za parę godzin na zimno. Idealnie nadaje się na lekką przekąskę, jak i na danie główne. Sprawdza się zarówno w domu na talerzu oraz jako lunch box w pracy czy drodze.
Podstawowy składnik tej potrawy opisałam wcześniej, możecie o nim przeczytać TUTAJ. Skoro już wiecie, że tortilla to podstawa zapraszam Was do wypróbowania i zrobienia tortilli z kurczakiem. Prawda jest taka, że nadzienie możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego co macie aktualnie w lodówce. U mnie znalazła się papryka żółta i czerwona, mix sałat, sos pikantny jak i kurczak. Dokładna lista składników i przepis poniżej.
Składniki:
- 5 sztuk tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- pół opakowania mix sałat
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka, curry
- tłuszcz do smażenia
- sos pikantny
Przygotowanie:
- Wykonujemy domową tortillę wg przepisu (ewentualnie i w ostateczności kupujemy gotową).
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
- Papryki kroimy w kostki i dodajemy do kurczaka, lekko podsmażając.
- Rozkładamy tortille i na każdą nakładamy 2 łyżeczki sosu, garść sałaty, na to kładziemy 3 łyżki kurczaka z papryką.
- Tortille z nadzieniem zawijamy. Dla lepszego efektu można spiąć wykałaczką.
Smacznego!
Dajcie znać jakie są Wasze uniwersalne posiłki, które sprawdzają się w każdych warunkach.
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy