Dzisiejsza propozycja to tak zwane danie na winie. Oznacza to tyle, że składniki jakie dajemy do naszej zapiekanki jest to wszystko co nam się nawinie do ręki. Dlatego też jej wielkość, smak będą zależały od tego co mamy akurat na zbyciu w lodówce. Osobiście bardzo cenię sobie takie potrawy, ponieważ mogę pozbyć się składników, które mi zalegają lub ich data ważności niebawem się kończy. Taka metoda jest również bardzo eko, ponieważ nie wyrzucamy jedzenia, a w zgrabny sposób tworzymy unikatowe posiłki.
Do zapiekanki możemy użyć dowolnych składników. Oto przykład jednego i moich ulubionych zestawów.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 10-15 pieczarek
- 2 cebule
- 250 g kiełbasy
- 250 g tartego sera
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- ulubione przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka itp)
- ew. inne warzywa
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na pół centymetrowe talarki i gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni wraz z tłuszczem. Przełożyć do miski.
- Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski.
- Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na sam spód 1/3 ziemniaków. Następnie kładziemy 1/2 porcji cebuli z czosnkiem, kiełbasy, pieczarek i posypujemy serem. Następnie 1/3 porcji ziemniaków oraz pozostałe składniki - cebula z czosnkiem, kiełbasa, pieczarki, pokrojone pomidory. Całość zalewamy rozmieszanym jajkiem z przyprawami. Na samą górę kładziemy pozostałe ziemniaki i zasypujemy je tartym serem.
- Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
Podawać gorące. Zapiekanka jest bardzo sycąca
Smacznego!
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy