W ostatnich latach coraz więcej ludzi wypiera z diety gluten, laktozę, białka itp. Spowodowane jest to modą jak i nietolerancjami pokarmowymi. Idąc za trendem, postanowiłam sprawdzić czy jestem w stanie upiec chleb, który spełni powyższe wymogi. Z radością prezentuję Wam mój wypiek bezglutenowego chleba z kaszy gryczanej niepalonej.
Zaletą tego chleba jest fakt, że użyto do jego przygotowania kaszy gryczanej niepalonej (nieprażonej). Kasza ta nie zawiera glutenu, a w swoim składzie ma dobrze przyswajalne białko (na 100 g około 15 g), błonnik (na 100 g około 13 g) oraz magnez (na 100 g przypada około 200 mg). W kaszy tej znajdują się również aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, takie jak lizyna - poprawia wchłanianie wapnia i wzmacnia odporność oraz tryptofan - niezbędny do produkcji serotoniny. Kasza gryczana przyśpiesza i usprawnia przemianę materii dlatego jest zalecana osobom, które chcą zgubić parę kilogramów. W 100 gramach znajduje się jedynie 340 kcal. Jest bogata w witaminy z grupy B - B1, B2, B6, PP oraz potas, żelazo, cynk, wapń z magnezem, krzem oraz w witaminę E.
Składniki:
- 750 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ziaren ( u mnie dynia)
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie płuczę.
- Wsypuję kaszę do miski, zalewam wodą na 48 godzin i przykrywam ściereczką. Przez ten czas mieszam kaszę od czasu do czasu.
- Kaszę wraz z wodą miksuję na gładką masę, dodaję sól. Delikatnie mieszając dodaję ulubione ziarna.
- Formę do pieczenia chleba natłuszczam olejem, a na dno wysypuję płatki owsiane.
- Masę z kaszy przelewam na formę i odstawiam do piekarnika na 8 godzin do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 st. Celsjusza, chleb piekę 1,5 godziny.
- Wykładam chleb na metalową kratkę i studzę.
Liczę, że przepis przypadnie Wam do gustu i będzie częstym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa.
Smacznego!
Do chlebka poleca się sałatka z szynką i ogórkiem.
Pozdrawiamy!😊
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy