Jako że sezon na dynie ciągle trwa, a ja jestem ich wielką miłośniczką, chciałabym podzielić się z Wami moim najnowszym przepisem. Wielką zaletą tego dania jest to, że jest ono jednogarnkowe oraz szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 500 g dyni
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
- 1 łyżeczka tymianku
- 500 ml bulionu
- 150 ml śmietany
- mąka
- natka pietruszki
- przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, przyprawiamy, obtaczamy w mące i podsmażamy w garnku z każdej ze stron. Wykładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy w garnku. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy całość. Odkładamy na talerz.
- Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, smażymy 1-2 minuty.
- Do garnka dodajemy kurczaka, cebulę i pieczarki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy 15 minut.
- Po chwili dodajemy śmietanę oraz tymianek i natkę pietruszki. W razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Danie podaję następnego dnia z kaszą bulgur bądź gryczaną niepaloną. Dla mnie najlepiej tak smakuje.
Smacznego!
Na deser poleca się szybkie i proste w wykonaniu ciasto kokosowe.
Smacznego!
Na deser poleca się szybkie i proste w wykonaniu ciasto kokosowe.
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy