Czy są tu jakieś osoby, które gardzą szpinakiem? Jeśli tak, to ten przepis zmieni Wasze nastawienie do tego warzywa. Ja za młodu naoglądałam się Popeye i uwielbiam szpinak. Z tego też powodu często gości w mojej kuchni.
Co więcej szpinak to cenne źródło minerałów i witamin takich jak żelazo, kwas foliowy, beta-karoten, witamina C czy tez luteina. Doceniany jest za swoje cenne wartości odżywcze (wysoką zawartość witamin, soli mineralnych, białka, błonnika i wielu przeciwutleniaczy), ale również za przyjemny i lekko kwaskowaty smak. Porcja 100 gramów surowych liści szpinaku to wartość energetyczna wynosząca jedynie 20 kcal. W tej ilości warzywa znajduje się prawie 3 gramy błonnika, 0,5 grama tłuszczu, 3 gramy białka i blisko 3,6 grama węglowodanów. Widać zatem, że wprowadzenie szpinaku do codziennej diety pomoże dostarczyć do organizmu niezbędnych mikro- i makroelementów.
Zatem nie pozostaje nam nic innego jak przełamać złą passę tego wspaniałego warzywa, a cieszyć i delektować się jego smakiem w daniu z makaronem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Zróbcie od razu więcej, bo gwarantuje Wam, że zakochacie się w tym przepisie.
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie: penne)
- 4 ząbki czosnku
- 15 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- pół opakowania świeżego szpinaku
- pół opakowania sera feta
- tarty parmezan (do ozdobienia)
- przyprawy: zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente, odcedzić i pozostawić w garnku.
- Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Dodać drobno posiekany czosnek i zarumienić. Następnie dodać pokrojone w plasterki pomidory i 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Smażyć około 3 minut.
- Na patelnie dokładamy szpinak, podsmażamy aż zwiędnie i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
- Zawartość patelni przesypujemy do garnka z makaronem, dodajemy pokrojony ser feta. Całość mieszamy.
- Nakładamy docelowe porcje do naczynek i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy