Jak już wielokrotnie wspominałam, dobry obiad to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Taki zestaw preferuję w ciągu tygodnia, gdy nie mam zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni. Dzisiejsza propozycja idealnie wpisuje się w ten zestaw. Obiad ten przygotujecie w maksymalnie 15 min. Dzięki połączeniu idealnemu tzn. brokuła z czosnkiem uzyskacie niesamowity aromat dania. Natomiast zielony brokuł przypomni Wam o wiośnie i słoneczku. Liczę, że propozycja makaronu z brokułem w sosie śmietanowo-serowym przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie tagliatelle )
- 1 brokuł
- szklanka śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g sera (u mnie gouda)
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.
- Brokuła gotuję albo w wodzie, albo na parze około 5 minut.
- Czosnek kroje w drobne paski i umieszczam na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą. Całość smażę około 4 minut.
- Dodaję na patelnię śmietanę, mieszam i czekam aż zgęstnieje. Następnie dodaję starty na grubych oczkach ser. Całość doprawiam solą i pieprzem. Zostawiam na małym ogniu by ser mógł się rozpuścić.
- Ugotowane różyczki brokuła kroję na drobne kawałki i dorzucam do sosu. Całość mieszam.
- Ugotowany i odcedzony makaron przerzucam na patelnię. Całość mieszkam ze sobą.
- Tak przygotowany makaron przełóż na talerz.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy