Jako, że uwielbiamy makarony i możemy jeść je bardzo często, za każdym razem serwujemy sobie inną wariację makaronową. Ten przepis powstał w parę minut po otwarciu lodówki. Zaznaczam tylko, że różnych rodzajów makaronów jak i serów u nas pod dostatkiem. Także baza potrawy jest zawsze zwarta i gotowa, jedynie główne składniki się zmieniają, które kształtują smak potrawy.
Zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni, ponieważ w taki właśnie sposób powstają przepisy, które niejednego zaskoczyły. Oczywiście mamy na myśli same pozytywne wrażenia kulinarne.
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie: Capellini)
- 10 pieczarek
- 5 plasterków szynki
- 1 mała cebula
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g sera parmezan
- 50 g sera Grana Padano
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
- skórka z otartej cytryny i sok
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
- Pieczarki kroimy w piórka, cebulę w drobną kostkę, a szynkę w plastry.
- Na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą z oliwek smażę pieczarki. Następnie dodaję cebulę i szynkę. Całość smażę około 5-7 minut.
- Dodaję śmietanę, mieszam i całość gotuję około 5 min.
- Sery ścieram na drobnej tarce. Zostawiam część do posypania potrawy, resztę dodaję do sosu. Sery powinny rozpuścić się w sosie.
- Na koniec smażenia dodaj do sosu startą skórkę z cytryny wraz z sokiem, natkę pietruszki i koperek oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Ugotowany makaron umieść w patelni i wymieszaj całość.
- Tak przygotowany makaron przełóż na talerz. Każdą porcję udekoruj startymi serami oraz skórką z cytryny.
Brak komentarzy