Tagliatelle alla bolognese w swojej nazwie zawiera rodzaj makaronu, jakiego należy użyć do przygotowania tej potrawy. Jego lekko szorstka powierzchnia pozwala lepiej wchłonąć sos, tworząc z nim jednolitą całość, przez co potrawa komponuje się lepiej niż z makaronem spaghetti, który w Polsce jest bardzo często używany. Pragniemy również zaznaczyć, że Włosi używają własnie tagliatelle.
Składniki:
- makaron tagliatelle
- sos bolognese
- ser Parmigiano Reggiano, czyli tzw. parmezan
- czarny pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron tagliatelle al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- W międzyczasie na patelni podgrzewamy sos bolognese.
- Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy na patelni i wykładamy na talerze.
- Danie ozdabiamy startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Buon Appetito!
Polecamy również makaron ze szpinakiem i makaron z tuńczykiem.
Brak komentarzy