Kto z nas nie miał sytuacji, gdy w ciągu paru minut musiał wyczarować obiad czy to dla siebie, czy dla niespodziewanych gości. Zapewne niejeden z nas. Dlatego też chciałabym zaproponować Wam obiad, który robi się tyle co ugotowanie makaronu, a przez dodanie łososia smakuje on nieziemsko.
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie świderki)
- 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g)
- 1 opakowanie śmietany 30% (200 g)
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu w zalewie
- koper (wg uznania)
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.
- Śmietanę wlewam na gorącą patelnię i gotuję, by zmniejszyła swoją objętość.
- Łososia kroję na drobne kawałki lub plastry.
- Dodaję na patelnię pokrojonego łososia, sok z cytryny, ziarenka pieprzu z zalewy oraz koperek. Całość mieszam i ew. doprawiam solą i pieprzem. (Uwaga - łosoś sam w sobie jest już słony!)
- Odcedzam makaron i dokładam do sosu na patelni. Całość dokładnie mieszam.
- Tak przygotowany makaron przełóż na talerz.
Smacznego!
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy