Wydaje mi się, że trudno jest znaleźć coś zdrowszego i bardziej ekologicznego niż owsianka.
Owies zawiera najwięcej ze wszystkich zbóż błonnika rozpuszczalnego - beta-glukanu, który powoduje obniżanie poziomu cholesterolu. Za jego sprawą cholesterol nie wchłania się w tak dużej ilości i łatwiej jest wydalany z organizmu. Beta-glukan obniża również poziom cukru we krwi. Obecność tego błonnika sprawia, że cukier uwalnia się bardzo powoli. Powoduje to, że insulina jest wyrzucana powoli. To z kolei usprawnia funkcjonowanie trzustki, która produkuje insulinę . Beta-glukan wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz pomaga w zaparciach. Codzienne spożywanie płatków owsianych reguluje pracę jelit.
Płatki owsiane zawierają węglowodany złożone. Powoduje to, że energia jest uwalniana stopniowo. Dzięki temu po zjedzeniu miski owsianki będziemy czuli się syci przez kilka godzin.
Chociaż zboża nie są uważane za źródło przeciwutleniaczy, owies jest wyjątkiem. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniają proces starzenia czy też chronią przed chorobami. Codzienna konsumpcja owsu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu, głównie przewodu pokarmowego. Ponadto, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają m.in. na układ krążenia i nerwowy.
Zalety płatków owsianych:
- zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz walce z wolnymi rodnikami,
- pomagają dbać o linię, poprzez poprawę pracy jelit oraz dają uczucie sytości na długi czas,
- chronią serce, dzięki przeciwutleniającym i przeciwzapalnym właściwościom zawartych w owsie awentramidów, pochodnych kwasów cynamonowych, hamują one produkcję cytokin zapalnych,
- obniżają poziom cholesterolu, błonnik rozpuszczalny czyli beta-glukan, pokrywa lepką warstwą układ pokarmowy, opóźnia wchłanianie tłuszczów, wiąże kwasy żółciowe i wspiera wydalanie cholesterolu,
- źródło magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie,
- stabilizują poziom cukru we krwi, przez co nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny, a cukier utrzymuje się przez długi czas na stałym poziomie,
- zapobiega tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chroni przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu,
- pomagają w zasypianiu, poprzez zwiększanie produkcji serotoniny w mózgu, która ma związek z powstawaniem melatoniny, a ta reguluje pracę naszego zegara biologicznego.
Liczę, że dacie przekonać się do częstszego jedzenia owsianki, nie tylko z powodów zdrowotnych, ale i smakowych.
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu czarnego
- filiżanka płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- ulubione bakalie (u mnie: orzech brazylijski, żurawina, rodzynki, słonecznik, banan, kakao)
Przygotowanie:
- Do małego garnuszka włożyć łyżeczkę oleju kokosowego wraz z kurkumą i pieprzem. Podgrzać około 1 minuty.
- Do garnuszka wlewamy mleko wraz z płatkami owsianymi i cukrem. Całość gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu możemy zamieszać.
- Całość przelewamy do miseczki i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy