Witajcie!
Z racji tego, że staramy się żyć zdrowo i być fit (takie modne ostatnio słowo), komponujemy nasze posiłki by zawierały jak najwięcej warzyw. Jednym z naszych odkryć jest sałatka z trzech rodzajów rzodkiewki. Warzywo to należy do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną.
Posiłek bogaty w rzodkiew zapewnia liczne właściwości i wartości odżywcze. Rzodkiew zawiera potas, który jest zbawienny dla osób chorych na nadciśnienie. Poza tym zawiera związki siarki, które wzmacniają wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Rzodkiew pobudza trawienie i łaknienie oraz wspomaga pracę wątroby. Jednocześnie ma bardzo mało kalorii (16 kcal w 100 g produktu). Ponad to, wykazuje działanie jak antybiotyki - bakteriostatyczne i grzybobójcze.
Składniki:
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 rzodkiew biała
- śmietana 30%
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Ścieramy na tarce o małych oczkach oba rodzaje rzodkiewek.
- Łączymy startą rzodkiew z kiełkami, mieszamy.
- Dodajemy wedle uznania śmietanę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Ponownie mieszkamy.
Sałatka najlepiej smakuje podana na zimno.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy