Zapraszamy na kurczaka z sezamem. Danie niezwykle proste i zarazem niesamowicie smaczne, często spotykane w barach wietnamskich. Charakterystyczny dla tego dania jest sposób przyrządzania z angielskiego zwany stir-fry. Polega on na smażeniu (najlepiej w woku) w bardzo wysokiej temperaturze, energicznie przy tym mieszając wszystkie składniki. Proces smażenia trwa zwykle bardzo krótko, dlatego produkty muszą być odpowiednio przygotowane. Mięso kroimy na cienkie plasterki, a warzywa w plasterki lub w słupki.
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1 duża biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć i dać więcej cukru)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy. Skrobię rozrabiamy razem z cukrem i miodem w 100 ml wody.
- Na mocno rozgrzaną patelnię (woka) wlewamy łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili powinniśmy poczuć charakterystyczny aromat tej mieszanki. To jest moment dodania kurczaka. Całość energicznie mieszamy, dodając sos sojowy.
- Kiedy kurczak zmieni kolor dolewamy wcześniej przygotowany sos. Mieszamy i po zgęstnieniu sosu ściągamy patelnię z ognia.
- Dodajemy połowę prażonego sezam oraz olej sezamowy. Całość mieszamy.
- Wykładamy gorące danie na talerze i posypujemy resztą sezamu.
Danie szybkie i bardzo smaczne. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje. Najlepiej podawać z ryżem i słodko-kwaśną surówką z kapusty!
Smacznego!
Brak komentarzy