Dzisiaj chcemy Wam przedstawić przepis na surówkę w stylu wietnamskich barów często zwanych w Polsce Chińczykami. Jest to połączenie polskich warzyw oraz dwóch smaków zestawionych charakterystycznie dla kuchni azjatyckich: słodkiego i kwaśnego.
Gwarantujemy powrót wspomnień z wietnamskich barów lub zupełnie nowe doznania!
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 duża marchew
- 2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu spirytusowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli kuchennej
Przygotowanie:
- Z kapusty wycinamy głąba, a następnie ją drobno szatkujemy. Kapustę przekładamy do naczynia i dodajemy marchew startą na dużych oczkach tarki. Dodajemy sól i całość mieszamy.
- Warzywa uciskamy w naczyniu, żeby zmniejszyć ich objętość i zalewamy gorącą wodą, aby warzywa delikatnie wystawały nad poziom wody. Orientacyjnie na taką ilość warzyw powinny wystarczyć 2 szklanki wody.
- Następnie wsypujemy cukier i dolewamy ocet. Całość dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
- Dolewamy olej, ponownie ugniatamy warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wprawdzie można jeść jeszcze na ciepło, ale najlepiej smakuje pozostawiona w lodówce do następnego dnia.
- Surówkę podajemy odsączoną z zalewy.
Surówka świetnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckich, np. z kurczakiem z sezamem, ale do odważnych świat należy, dlatego śmiało serwujcie ją także do polskich obiadów.
Smacznego!
Brak komentarzy