Delikatność i puszystość placuszków uzyskuje się przez dodanie minimalnej ilości mąki bądź kaszy manny. Syrniki najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem i oblane kwaśna śmietaną bądź konfiturą owocową.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki pszennej bądź kaszy manny
- 2 całe jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- olej do smażenia (olej roślinny lub masło klarowane)
- kwaśna śmietana, konfitura owocowa, cukier puder
Przygotowanie:
- Widelcem rozgniatamy twaróg i dodajemy do niego jajka. Całość mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy resztę składników, tj mąkę, cukier i rodzynki. Całość ponownie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem.
- Zwilżoną łyżką nabieramy masę i formujemy na patelni placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając przy przewracaniu ich na drugą stronę ponieważ syrniki są delikatne i łatwo się rozpadają.
Placuszki serowe podajemy gorące z kwaśną śmietaną, konfiturą owocową bądź cukrem pudrem.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy