Witajcie!
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik bałkański. Sera w nim się nie doszukasz, a w zamian tego użyty został jako główny składnik jogurt bałkański. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i co najważniejsze - jest przepyszne. Dzięki udekorowaniu go różnymi owocami, za każdym razem może zaskakiwać smakiem. Polecam do kawy, ale uważajcie - ono uzależnia!
Składniki:
- 1 opakowanie (120 g) biszkoptów
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 litr jogurtu bałkańskiego
- pół szklanki oleju
- do dekoracji dowolne owoce, np: borówka, kiwi, maliny.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
- Na dnie tortownicy (28 cm) rozkładamy papier do pieczenia, a następnie biszkopty.
- Oddzielany białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem.
- Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt bałkański i olej) łączymy ze sobą i mieszamy.
- Otrzymana masę delikatnie połączyć z pianką z białek i przelać do przygotowanej tortownicy.
- Ciasto piec przez 70 minut.
Po upieczeniu sernika i wystudzeniu, wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy