Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z białych warzyw, tj. fasoli, pietruszki oraz ziemniaków. Zupa ta zaskakuje smakiem, a wymaga tak niewiele pracy. Efekt końcowy zaskoczy każdego, także zapraszam do kuchni.
Składniki:
- 2 średnie pietruszki
- 400 g surowej fasoli białej
- 4 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- sok z cytryny
- pół szklanki mleka
- śmietana 30% do ozdobienia potrawy
Przygotowanie:
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie - najlepiej przez 24 godziny. Następnie ugotować do miękkości fasoli.
- W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie dodać pokrojone w kostkę czosnek oraz cebulę. Smażyć przez około 5 minut.
- Pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka i dusić przez około 5 minut.
- Dodać fasolę wraz z 1 szklanką wody po gotowaniu fasoli, bulion, sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania.
- Zmiksować zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodać mleko i lekko podgrzać.
- Po nałożeniu na talerz ozdobić śmietaną.
Zupa idealnie komponuje się z grzankami oraz z natką pietruszki.
Smacznego.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy