Dzisiaj będzie na słodko i trochę powspominamy. Ciastko, na które chcę Was namówić to mój przysmak z dzieciństwa. Zawsze przy okazji rodzinnych spotkań mama w pobliskiej cukierni kupowała te kuliste ciastka. Bajaderki, bo o nich mowa, robi się z resztek innych ciast. Dzięki temu możemy dać drugie życie nieudanym wypiekom bądź czerstwym ciastom.
Bajaderka to wilgotne, czekoladowe ciasto z lekko alkoholowym posmakiem. Jest proste w przygotowaniu, bez pieczenia czy schładzania. Co najważniejsze, robiąc je samemu w domu wiesz dokładnie z jakich składników powstało.
Składniki:
- 400 g suchego ciasta (drożdżowe, biszkopt, babka itp)
- 100 g herbatników
- 1 tabliczka czekolady (mleczna, deserowa)
- 2 czubate łyżki kakao
- 100 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki rumu
- 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów
- 1/2 szklanki powideł (np. truskawkowych, śliwkowych)
- 1/2 szklanki namoczonych rodzynek
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło lub margarynę, czekoladę oraz kakao.
- Rodzynki zalewamy rumem i moczymy ok. 15 minut.
- Ciasto kruszymy na drobne kawałki.
- Herbatniki łamiemy na większe kawałki.
- Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto z herbatnikami, rodzynki z rumem, powidła oraz orzechy. Całość dobrze ze sobą mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kulki.
Ciasteczka można przyozdobić obtaczając je w wiórkach kokosowych, polać polewą np. czekoladową bądź oprószyć kawałkami orzechów. Tak przygotowane bajaderki nadają się od razu do spożycia.
Smacznego!
Zachęcamy do wypróbowania naszych innych przepisów m.in. na owsiankę z kurkumą.
Pozdrawiamy!😊
Zachęcamy do wypróbowania naszych innych przepisów m.in. na owsiankę z kurkumą.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy