O zaletach buraków pisałam Wam przy okazji zupy krem z buraków (TU!). Jak dla mnie to warzywo jest numerem jeden wśród wszystkich. Uwielbiam je za ich czerwoną i intensywną barwę, właściwości zdrowotne oraz to, że pasują do wielu dań. Burak może pełnić funkcję jako dodatek do dania, ale sprawdza się również w roli głównej. Dzisiejszy przepis to druga opcja. Mam nadzieję, że zaskoczy Was smakiem i będzie to częsta potrawa na Waszych stołach.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1 gruszka
- garść łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g makaronu ( penne lub świderki)
Przygotowanie:
- Buraki gotuję w mundurkach do miękkości, studzę i obieram.
- Do wysokiego naczynia wrzucam pokrojone buraki, gruszkę, słonecznik, oliwę oraz sok z cytryny. Całość miksuję do uzyskania jednolitej masy.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy.
- Porcję makaronu wykładamy na talerz wraz z pesto.
Danie najlepiej posypać słonecznikiem, ewentualnie lekko skropić oliwą.
Smacznego.
Pozdrawiamy!
Makarony robię kilka razy w tygodniu, dzieci je uwielbiają. Ten przepis też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń