Zupa jest słodka, lekka i po jednej łyżeczce zapragniecie zjeść więcej. W moim menu powtarza się regularnie z racji użycia w niej buraków. Dla przypomnienia najważniejsze właściwości buraków.
Jest to niskokaloryczne warzywo (około 40 kcal/100 g), które zawiera pierwiastki mineralne takie jak: bor, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń czy też żelazo. Burak zawiera również tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry i witaminy - A, z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9) oraz witaminy C, E i K. Jest również bogaty w kwas foliowy. Regularne spożycie buraków przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu i potrafi uregulować ciśnienie krwi, dzięki zawartości azotanów. Burak, to nasza naturalna broń w walce z chorobami wirusowymi. Zwiększa on naszą odporność, przez co niestraszna nam grypa. Ponad to, dzięki swoim zasadotwórczym właściwością, odkwasza organizm, przez co możemy uniknąć takich chorób jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Składniki:
- 2 buraki
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 l bulionu jarzynowego
- 1 łyżka tłuszczu (u mnie masło klarowane)
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu roztapiamy tłuszcz i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy ok 3 minuty.
- Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewkę oraz buraki i wszystko smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Do całości dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 min do miękkości warzyw.
- Całość miksujemy do puree, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego.
Spróbuj naszych innych zupy m.in. krem z białych warzyw.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy