Dzisiejsza zupa z czerwonej soczewicy idealnie wpasowuje się w pogodę jaką mamy aktualnie za oknem. Jest ona rozgrzewająca, pożywna i zdrowa, a głębi smaku potrawie dodaje użyte mleczko kokosowe.
Składniki:
- 4-5 duże ziemniaki
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- masło klarowane
- przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę, po chwili dodać czosnek pokrojony w kostkę.
- Dodać kminek i kolendrę. Całość wymieszać i smażyć ok 2 minuty.
- Dodać bulion oraz pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz suchą soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką - słodką i ostrą.
- Całość gotować do miękkości warzyw około 15 - 20 minut.
- Dolać mleczko kokosowe i podgrzać.
- Blenderem zmiksować zupę w 3-4 miejscach, by uzyskać drobne cząstki składników.
Zupę przyozdabiamy kolendrą.
Smacznego.
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy