Jeśli nie słyszeliście jeszcze o napoju switchel, zachęcam was do pochylenia się nad krótką lekturą o nim. Switchel jest to napój zawierający wodę, imbir, miód lub syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Cieszył się on dużą popularnością na Karaibach w XIX w, gdzie był ulubionym napojem rolników. Był dla nich najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia, orzeźwiał i dodawał sił podczas pracy na polu.
Switchel ma wiele właściwości:
- pobudza
- rozgrzewa
- oczyszcza z toksyn
- wzmacnia odporność
- wspomaga odchudzanie regulując przemianę materii
- rozwiązuje problemy jelitowo-żołądkowe, dostarcza elektrolity i potas
Taka długa lista pozytywnych właściwości to zasługa jego składników. Cztery składniki zasługują na miano superfoods - przeciwzapalny i rozgrzewający imbir, odkwaszająca organizm cytryna, ocet jabłkowy - źródło magnezu, wapnia i potasu oraz przyjaciel naszej skóry, a do tego bogaty w witaminy miód.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj je.
- Schowaj do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Napój możesz spożywać na ciepło lub na zimno. Domowy switchel może stać w lodówce do dwóch tygodni.
Zachęcamy Was do wypróbowania zupy krem z białych warzyw.
Pozdrawiamy!😀
Pozdrawiamy!😀
Brak komentarzy