Pieczenie domowego chleba staje się coraz bardziej popularne. Prócz wersji tradycyjnych z mąką pszenną bądź żytnią czy też z ziarnami są również chlebki "smakowe". Najsłynniejszą smakową wariacją chleba jest ten na bazie bananów. Zachęcamy Was do wypróbowania wersji z masłem orzechowym. Mamy dla Was przepis sprzed prawie 90 lat, który pojawił się w książce "Five roses flour: A guide to good cooking".
Chleb ten zaskoczy niejednego smakosza, poza tym pozostaje długo wilgotny, jest lekki i ma delikatny smak oraz zapach masła orzechowego.
Orzechowy chlebek idealnie nadaje się na kanapki na słodko z dżemem, konfiturą czy miodem. Można go również podać z masłem orzechowym i awokado bądź z owocami takimi jak banan czy mango.
Jeżeli opis Was skusił zachęcamy do wypróbowania tego nietypowego wypieku. Poniższy przepis na chleb z masła orzechowego jest banalnie prosty w przygotowaniu, a czas poświęcony na jego wykonanie zrekompensuje Wam jego zapach i to, że chleb rozpływa się w ustach, smakując zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
- 250 g mąki
- 40 g cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 ml mleka
- 150 g masła orzechowego
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 160°C.
- Umieść suche składniki w misce i wymieszaj.
- Dodaj do suchych składników mleko i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj.
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz chleb przez godzinę.
O, ciekawy przepis. Zapisuje i jak dostanę masło orzechowe to wypróbuję bo interesujący przepis...
OdpowiedzUsuńKluskowy Garnek. Zapraszam