Wielokrotnie przekonałam się o tym, że najlepsze dania to te najprostsze i z małą ilością składników. Jeśli można je jeszcze szybko wykonać i podać na wiele sposobów są wtedy moimi faworytami. Jednym z takich dań są placki z cukinii. Same w sobie są bardzo smaczne, ale bardzo często dla urozmaicenia dodaję do nich różne posiekane drobno warzywa. Co więcej placki mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych, a także można je podać jako ciepłą przekąskę ze śmietaną, sosem tzatziki czy też z innym ulubionym.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki koperku
- garść drobno posiekanego szpinaku
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól i pieprz, a następnie dodać jajko i mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Umyć i obrać cukinię oraz cebulę, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
- Do ciasta dodać cukinię, cebulę, koperek i szpinak. Całość dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką placki i smażyć do zarumienienia się około 2-3 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Smacznego!
Sprawdźcie nasze inne przepisy m.in na chrupiące domowe bułeczki.
Pozdrawiamy 😊
Brak komentarzy